Gratulujemy znakomitych publikacji naszym pracownikom:

 

prof. dr hab. Tomasz Białopiotrowicz

Verbascum nigrum L. (mullein) extract as a natural emulsifier, Maciej Jarzębski, Wojciech Smułek, Mikołaj Kościński, Tomasz Białopiotrowicz, Ewa Kaczorek, Food Hydrocolloids, 2018, 81, 341-350. (45 pkt.)

Ekstrakt Verbascum nigrum L. (dziewanny) jako naturalny emulgator - w którym autorzy opisują:

 

  • Ekstrakt roślinny Verbascum nigrum L. zastosowano jako stabilizator emulsji O / W.
  • Oleje rzepakowe, wazelinowe i parafinowe badano jako fazę olejową.
  • Porównano nanoskładnikowe i surowe ekstrakty roślinne z ich właściwościami stabilności.
  • Wskaźnik emulgacji (8 tygodni) udowodnił stabilność emulsji dzięki nanocząsteczkom.

 

dr Sylwia Terpiłowska

Terpiłowska S., Siwicki A.K., Interactions between chromium(III) and iron(III), molybdenum(III) or nickel(II): Cytotoxicity, genotoxicity and mutagenicity studies, Chemosphere, 2018,  (35 pkt) 

Interakcje między chromem (III) a żelazem (III), molibdenem (III) lub niklem (II): badania cytotoksyczności, genotoksyczności i mutagenności - w których przedstawiono:

  • Cr (III) i Fe (III) wykazały efekt synergistyczny w obniżeniu żywotności komórek i zwiększeniu liczby komet, MN w komórkach.
  • Cr (III) i Ni (II) lub Mo (III) wykazały działanie antagonistyczne w zmniejszaniu żywotności komórek i zwiększaniu liczby komet, MN w komórkach.
  • Komórki BALB / 3T3 są bardziej wrażliwe w porównaniu z komórkami HepG2 po inkubacji z Cr (III), Fe (III) lub Ni (II).
Autor: Małgorzata Wolak
Ostatnia aktualizacja: 20.04.2018, godz. 15:41 - Małgorzata Wolak