Aktualności / Wydarzenia

Grant MEiN dla badaczy z Wydziału Medycznego KUL

Z satysfakcją informujemy, że dr hab. Anna Rymuszka, prof. KUL z Wydziału Medycznego wraz z zespołem w składzie: dr inż. Magdalena Michalak-Tomczyk, dr hab. Anna Sierosławska, prof. KUL, dr Kinga Kulczycka oraz mgr Agnieszka Welman-Styk, otrzymała grant pt. „Odkryjmy potencjał żywności fermentowanej – od badań naukowych do profilaktyki prozdrowotnej”. Projekt, który będzie realizowany w latach 2023-2026, uzyskał finansowanie w kwocie 1 811 910 zł z funduszy MEiN w ramach programu Nauka dla Społeczeństwa II.

Głównym celem projektu jest zwiększenie świadomości społecznej na temat roli żywności fermentowanej w utrzymaniu dobrego zdrowia w oparciu o badania i dowody naukowe.

Naukowcy z Instytutu Nauk Biologicznych oraz Instytutu Nauk o Zdrowiu KUL wraz z doświadczonymi badaczami z Uniwersytetu Medycznego oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie w toku realizacji projektu przeprowadzą wieloaspektowe badania naukowe, których przedmiotem będzie wykazanie, że produkty fermentowane stanowią bogate źródło potencjalnych bakterii kwasu mlekowego oraz związków fenolowych o potencjale prozdrowotnym. Ponadto, dzięki zaplanowanym warsztatom edukacyjnym i szkoleniowym dokonają transferu wiedzy zdobytej z prowadzonych badań i posiadanych umiejętności do środowiska społecznego