tezy na egzamin z  przedmiotu:

gospodarowanie odpadami

2023/2024

 

  1. Zakres przedmiotowy prawa odpadowego
  2. Pojęcie odpadu
  3. Wyłączenia z zakresu ustawy o odpadach
  4. Zasady postępowania z odpadami.
  5. Hierarchia postępowania z odpadami
  6. Gospodarka odpadami a gospodarowanie odpadami
  7. Wytwórca i posiadacz odpadów
  8. Zasady kwalifikacji odpadów
  9. Cechy odpadów niebezpiecznych
  10. Zapobieganie powstawaniu odpadów
  11. Pojęcie odzysku, recyclingu i unieszkodliwienia
  12. Pojęcie przetwarzania
  13. Koncepcja rozdzielenia, Europejski Zielony Ład w zakresie gospodarki odpadami
  14. Gospodarka o Obiegu Zamkniętym – koncepcja
  15. Cele GOZ w gospodarce odpadami
  16. Odpowiedzialność w gospodarowaniu odpadami
  17. Pozwolenie na wytwarzanie odpadów
  18. Pojęcie instalacji
  19. Zezwolenie na zbieranie odpadów, zezwolenie na przetwarzanie odpadów
  20. Organy właściwe do wydania decyzji odpadowych (właściwość miejscowa, rzeczowa i instancyjna)
  21. Zwolnienie z obowiązku posiadania zezwolenia
  22. Załączniki do wniosku o wydanie zezwolenia odpadowego
  23. Operat p-pożarowy
  24. Procedura udzielania zezwolenia odpadowego
  25. Współdziałanie z organami współdziałającymi w procedurze udzielania zezwolenia (opinie, postanowienia, zakres współdziałania)
  26. Przesłanki odmowy udzielenia zezwolenia odpadowego
  27. Zabezpieczenie roszczeń
  28. Cofnięcie zezwolenia odpadowego
  29. Wpis do BDO – zakres obowiązku wpisu
  30. Moduły BDO, obowiązki podmiotów
  31. Przekazanie odpadu z pominięciem BDO – skutki prawne
  32. Magazynowanie odpadów – pojęcie
  33. Wstępnie magazynujący w rozumieniu rozporządzenia w sprawie szczegółowych wymagań dla magazynowania odpadów
  34. Wymagania dla miejsca magazynowania wobec podmiotów innych niż wstępnie magazynujący
  35. Wymagania dla sposobu magazynowania wobec podmiotów innych niż wstępnie magazynujący
  36. Etykieta opakowań odpadów niebezpiecznych
  37. Utrata statusu odpadu – przesłanki i procedura
  38. Koncepcja produktu ubocznego (właściwość organów, procedura, przesłanki)
  39. Wprowadzanie na rynek opakowań i produktów w opakowaniach
  40. System kaucyjny
  41. Żywność jako odpad i nie odpad
  42. Zapobieganie marnowaniu żywności
  43. Obowiązki sprzedawców żywności
Autor: Małgorzata Ganczar
Ostatnia aktualizacja: 02.01.2024, godz. 12:22 - Małgorzata Ganczar