Poza tym, że rozpoczęliśmy nowy rok akademicki to zaplanowane w projekcie analizy idą pełną parą. Oznaczamy pojemność kationowymienną (CEC) oraz poziom kwasów humusowych w glebach spod uprawy kukurydzy (system orkowy/bezorkowy + zróżnicowane nawożenie azotowe).

Jesteśmy tuż przed ostatnim pobieraniem prób glebowych po zbiorze kukurydzy w sezonie wegetacyjnym 2023 – jest to zatem też dobry czas na podsumowanie naszych dotychczasowych wyników i obserwacji oraz ich dyskusję (niejednokrotnie burzliwą) – co też czynimy 😊

Najważniejsze wnioski z wykonanych badań są następujące:

  • zarówno w systemie orkowym jak i bezorkowym uprawy kukurydzy obserwuje się wyraźne zmiany w bogactwie mikrobiomu i mykobiomu w zależności od dawki nawożenia
  • bioróżnorodność bakterii i grzybów intensywniej zmienia się w próbach glebowych po zbiorze plonów (jesienią) aniżeli przed siewem kukurydzy (wiosną)
  • zarówno w systemie orkowym, jak i bezorkowym zdecydowanym dominantem występującym z najwyższą względną obfitością w glebach jest rodzaj Sphingomonas
  • mikroorganizmy, które po jednym sezonie wegetacyjnym pozytywnie zareagowały na redukcję nawożenia N w dwóch systemach uprawy to przedstawiciele rodzajów:  Epicoccum, Metarhizium, Mycosphaerella, Paraconiothyrium – system orkowy i bezorkowy - Peziza, Podospora, Metarhizium, Trechispora, Umbelopsis
  • wielkość uzyskanego plonu to przede wszystkim efekt sposobu uprawy oraz aktualnych warunków pogodowych – w roku 2022 wyższy (o ok. 28%) plon uzyskano w uprawie orkowej aniżeli bezorkowej

 

Ostatni wniosek najprawdopodobniej wynika z faktu, iż system bezorkowy pozbawiony jest uprawy agregatem i orki, które po zastosowaniu skutkują szybszym ogrzaniem gleby do głębokości siewu, lepszym napowietrzeniem gleby, lepszym przygotowaniem i w efekcie precyzyjniejszym siewem, co przekłada się finalnie na lepsze wschody i większy wigor początkowy roślin, a w końcowym rezultacie generuje wyższy plon.

 

Z kolei dzięki uprawie bezorkowej ograniczamy erozję gleby, zwiększamy zawartość substancji organicznej oraz zatrzymujemy wodę w glebie. Niestety ta uprawa ma również swoje wady. Brak odpowiedniego spulchniania gleby wpływa na ograniczenie rozwoju korzeni, przez co pobieranie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw jest znacznie utrudnione, powoduje także wzrost zachwaszczenia (zwłaszcza chwastami z którymi dotychczas nie mieliśmy problemu np. stokłosy), a duża ilość resztek po zbiorze przedplonu utrudnia precyzyjne umieszczenie nasion w glebie. Oczekujemy jednak, że zalety uprawy bezorkowej w dłuższym okresie jej stosowania pozwolą właśnie w tym systemie osiągać lepsze wyniki.

 

Autor: Artur Banach
Ostatnia aktualizacja: 17.10.2023, godz. 23:13 - Artur Banach