Listopad 2023
Właśnie otrzymaliśmy od CGFP Sp. z o.o. świeżo pobrane próbki glebowe – po zbiorze kukurydzy w sezonie wegetacyjnym 2023. To już ostatnia transza próbek, zamykająca część badawczą naszego projektu. Przed nami do wykonania ostatnia seria kompletu analiz laboratoryjnych. Zabieramy się do pracy :D
Październik 2023
Poza tym, że rozpoczęliśmy nowy rok akademicki to zaplanowane w projekcie analizy idą pełną parą. Oznaczamy pojemność kationowymienną (CEC) oraz poziom kwasów humusowych w glebach spod uprawy kukurydzy (system orkowy/bezorkowy + zróżnicowane nawożenie azotowe).
Jesteśmy tuż przed ostatnim pobieraniem prób glebowych po zbiorze kukurydzy w sezonie wegetacyjnym 2023 – jest to zatem też dobry czas na podsumowanie naszych dotychczasowych wyników i obserwacji oraz ich dyskusję (niejednokrotnie burzliwą) – co też czynimy 😊
Najważniejsze wnioski z wykonanych badań są następujące:
- zarówno w systemie orkowym jak i bezorkowym uprawy kukurydzy obserwuje się wyraźne zmiany w bogactwie mikrobiomu i mykobiomu w zależności od dawki nawożenia
- bioróżnorodność bakterii i grzybów intensywniej zmienia się w próbach glebowych po zbiorze plonów (jesienią) aniżeli przed siewem kukurydzy (wiosną)
- zarówno w systemie orkowym, jak i bezorkowym zdecydowanym dominantem występującym z najwyższą względną obfitością w glebach jest rodzaj Sphingomonas
- mikroorganizmy, które po jednym sezonie wegetacyjnym pozytywnie zareagowały na redukcję nawożenia N w dwóch systemach uprawy to przedstawiciele rodzajów: Epicoccum, Metarhizium, Mycosphaerella, Paraconiothyrium – system orkowy i bezorkowy - Peziza, Podospora, Metarhizium, Trechispora, Umbelopsis
- wielkość uzyskanego plonu to przede wszystkim efekt sposobu uprawy oraz aktualnych warunków pogodowych – w roku 2022 wyższy (o ok. 28%) plon uzyskano w uprawie orkowej aniżeli bezorkowej
Ostatni wniosek najprawdopodobniej wynika z faktu, iż system bezorkowy pozbawiony jest uprawy agregatem i orki, które po zastosowaniu skutkują szybszym ogrzaniem gleby do głębokości siewu, lepszym napowietrzeniem gleby, lepszym przygotowaniem i w efekcie precyzyjniejszym siewem, co przekłada się finalnie na lepsze wschody i większy wigor początkowy roślin, a w końcowym rezultacie generuje wyższy plon.
Z kolei dzięki uprawie bezorkowej ograniczamy erozję gleby, zwiększamy zawartość substancji organicznej oraz zatrzymujemy wodę w glebie. Niestety ta uprawa ma również swoje wady. Brak odpowiedniego spulchniania gleby wpływa na ograniczenie rozwoju korzeni, przez co pobieranie wody i składników pokarmowych z głębszych warstw jest znacznie utrudnione, powoduje także wzrost zachwaszczenia (zwłaszcza chwastami z którymi dotychczas nie mieliśmy problemu np. stokłosy), a duża ilość resztek po zbiorze przedplonu utrudnia precyzyjne umieszczenie nasion w glebie. Oczekujemy jednak, że zalety uprawy bezorkowej w dłuższym okresie jej stosowania pozwolą właśnie w tym systemie osiągać lepsze wyniki.
Wrzesień 2023
Wrzesień to dla nas przede wszystkim czas uczestnictwa w konferencjach naukowych i okazja do zaprezentowania zarówno na arenie międzynarodowej, jak i krajowej wyników badań, jakie do tej pory pozyskaliśmy w trakcie realizacji projektu.
W dniach 11-13.09.2023 uczestniczyliśmy w konferencji międzynarodowej -14th International Conference on Agrophysics (ICA), podczas której zaprezentowaliśmy dwa postery:
- Wolińska A., Kruczyńska A., Banach A., Marzec-Grządziel A., Sochaczewska A., Podlewski J., Słomczewski A., Kuźniar A.: How does the start and the end of the vegetation season affect the chemistry and the mycobiome structure of soils under monoculture maize cultivation?
- Kruczyńska A., Kuźniar A., Banach A., Jurczyk S., Podlewski J., Słomczewski A., Sochaczewska A., Wolińska A.: Ascomycota and Mortierellomycota abundance in response to different cropping systems and reduced rates of N fertilization in maize monoculture
Podczas 55. Jubileuszowej Konferencji Mikrobiologicznej „Mikrobiologia w badaniach środowiskowych – rys historyczny i perspektywy na przyszłość”, jaka odbyła się w IUNG-PIB w Puławach w dniach 14-15.09.2023 zaprezentowaliśmy kolejne wyniki naszych badań laboratoryjnych w formie dwóch prezentacji (referat ustny – wygłoszony przez mgr Annę Kruczyńską oraz poster):
- Referat: Kruczyńska A., Kuźniar A., Banach A., Goraj W., Jurczyk S., Słomczewski A., Podlewski J., Sochaczewska A., Wolińska A.: Wpływ nawożenia N na kształtowanie się społeczności bakterii promujących wzrost roślin w glebie pobranej spod uprawy kukurydzy
- Poster: Wolińska A., Kruczyńska A., Goraj W., Sochaczewska A., Podlewski J., Słomczewski A., Kuźniar A.: Odpowiedź aktywności biologicznej gleb monokulturowych na zredukowane nawożenie
W dniach 28-30.09.2023 dr Weronika Goraj i dr hab. Agnieszka Wolińska, prof. KUL odbyły konsultacje naukowe w Gospodarstwie Rolnym Ślesin, należącym do CGFP Sp. z o.o. w Wojnowie.
Głównym celem konsultacji było przede wszystkim omówienie i przedyskutowanie uzyskanych do tej pory wyników laboratoryjnych z zakresu aktywności biologicznej gleb oraz ich bioróżnorodności.
Spotkanie było także okazją do wizytacji pól doświadczalnych w Janinie (woj. kujawsko-pomorskie) na których kukurydza uprawiana jest w systemie orkowym i bezorkowym. Na miejscu oceniono stan obu plantacji i wpływ redukcji nawożenia azotowego na plonowanie kukurydzy oraz obecny stan kolb.
Sierpień 2023
W dniach 7-8.08.2023 odbyliśmy konsultacje naukowe u naszego partnera projektowego - CGFP Sp. z o.o.
Odwiedziliśmy pola doświadczalne w Janinie, dedykowane uprawie kukurydzy w systemie orkowym i bezorkowym w zredukowanych warunkach nawożenia - zgodnie z rekomendacją UE i strategią "Od pola do stołu".
Był to czas porównania wyników analiz laboratoryjnych z rzeczywistym stanem plantacji kukurydzy. Dyskusje były tym ciekawsze, że obecny sezon wegetacyjny znacznie różni się od poprzedniego (jest obfitszy w opady deszczu).
Katedrę Biologii i Biotechnologii Mikroorganizmów reprezentował dr Artur Banach.
Czerwiec 2023
Prace analityczne przy realizacji projektu trwają 💪🧪👩🔬, dajemy radę dzięki zaangażowaniu i pasji wszystkich Wykonawców💙, którzy jak widać na zdjęciach lubią pracować zespołowo 🤩👩🔬👨🔬👨💻🤝
Wkrótce najnowsze wyniki badań 🧬📊📰 będziemy prezentować na konferencjach naukowych 📢
Podczas VII Ogólnopolskiego Sympozjum Mikrobiologicznego „Metagenomy różnych środowisk”, jakie odbyło się w Lubelskim Centrum Konferencyjnym w dnach 20-21.06.2023, zaprezentowaliśmy część wyników📊📈, uzyskanych w toku realizacji projektu NdS/531260/2021/2021 w formie 3 posterów 🌽🌽🌽🚜🚜🚜:
- Wolińska A., Kuźniar A., Kruczyńska A., Podlewski J., Słomczewski A.: "Strategia KE „Od pola do stołu” na przykładzie mikrobiomu gleb spod uprawy kukurydzy"
- Kuźniar A., Jurczyk S., Kruczyńska A., Banach A., Podlewski J., Słomczewski A., Wolińska A.: "Wpływ dawki azotu na strukturę zbiorowisk grzybów glebowych uczestniczących w przemianach N na podstawie uprawy monokultury kukurydzy"
- Kruczyńska A., Kuźniar A., Banach A., Jurczyk S., Podlewski J., Słomczewski A., Wolińska A.: "Strategiczne systemy zarządzania glebą a struktura mykobiomu – nowe perspektywy w odpowiedzi na zredukowane nawożenie"
Jednocześnie informujemy, że KUL będzie gospodarzem i głównym organizatorem kolejnej edycji Metagenomów w czerwcu 2024 😊
Kwiecień 2023
Do naszego laboratorium 🥼⚗🧪🧬dotarły kolejne gleby pobrane przed siewem kukurydzy w sezonie wegetacyjnym 2023 🚜🌽.
Zabieramy się do intensywnych prac laboratoryjnych 👩🔬👨🔬🦠🧬, z ciekawością oczekując na kolejne wyniki 📊📉, które pozwolą na weryfikację postawionych w projekcie hipotez 📃💪👌
Marzec 2023
Zgodnie z ideą programu Nauka dla Społeczeństwa mamy przyjemność podzielić się z Państwem wstępnymi wynikami i wnioskami 📊📰 wynikającymi z prowadzonych przez nas badań 👩🎓👍🌽.
W dniu 27.03.2023 r. o godz. 10:00 Kierownik projektu – dr hab. Agnieszka Wolińska, prof. KUL zaprezentuje wykład gościnny w ramach inicjatywy microBIOme Agro Living Lab.
Tytuł wystąpienia „Microorganisms in agrobiotechnology – a case for corn monoculture and metagenomic research in line with the EC’s strategy „From the field to the table”.
Więcej informacji pod linkiem
Zapraszamy do udziału 👩🎓📢
Styczeń – Luty 2023
Styczeń – Luty 2023
Kończymy wstępnym podsumowaniem wyników prac laboratoryjnych z zakresu pierwszego roku wegetacyjnego kukurydzy (rok 2022) w uprawie orkowej i bezorkowej oraz w zredukowanych dawkach nawożenia azotowego. Wpisujemy się zatem doskonale w Dyrektywę UE „Od pola do stołu”😊
Przed nami kolejny sezon wegetacyjny i kolejne kompleksowe badania laboratoryjne do wykonania. Na szczęście Zespół realizujący projekt to ludzie z pasją, bardzo kreatywni i lubiący swoją pracę, więc wykonamy te analizy (jak zawsze!!!) perfekcyjnie 😊
Mamy fantastycznie przygotowane doświadczenie polowe (Rys. 1; Rys. 2) – dzięki współpracy z CGFP Sp. z o.o. w Wojnowie, które to Przedsiębiorstwo do celów realizacji bieżącego projektu udostępniło nam 20 ha swoich pól, jednocześnie dbając o zachowanie gradientu nawożenia oraz reprezentatywnie pobierając dla nas próby glebowe a także dostarczając nam szereg danych dotyczących plonowania i warunków klimatycznych (w tym np. wysokość opadów). Jest to możliwe dzięki temu, że CGFP Sp. z o.o. jest bardzo nowoczesnym i innowacyjnym Przedsiębiorstwem Rolniczym, wdrażającym (z sukcesem!!!) zasady rolnictwa precyzyjnego. Pola na których realizujemy projekt od 2015 r. pozostają w monokulturze kukurydzy uprawianej na ziarno (za wyjątkiem 2019 r. w którym kukurydza została zebrana na kiszonkę). Odmiana kukurydzy uprawiana na wspomnianych polach to Dekalb DKC 3730 - hodowca Bayer (Monsanto).
Z każdego z analizowanych pól pobieramy po 20 reprezentatywnych prób glebowych, oznaczonych odpowiednio: 1-20 (UO – uprawa orkowa) i 21-40 (UBO – uprawa bezorkowa). Poszczególne warianty doświadczenia różnią się dawką nawożenia azotowego: (K - bez nawożenia) oraz zmiennym dawkom nawozów (D1 - standardowa dawka sugerowana przez producenta, D2 - dawka standardowa pomniejszona o 20%, D3 - dawka standardowa pomniejszona o 40%).
Na polach doświadczalnych zastosowano nawożenie startowe równoległe podczas siewu fosforanem amonu DAP: N 18- P2O5 46 w dawce 150 kg/ha = 27 kg N/ha. Nawożenie azotowe podstawowe realizowane jest mocznikiem, zawierającym 46% N. Przy siewie bezorkowym mocznik dozowany jest za pośrednictwem zagregowanego z siewnikiem kultywatora na głębokość około 20 cm. Przy siewie orkowym stosowany jest tradycyjny rozsiewacz nawozów z przemieszaną 5-10 cm warstwą gleby agregatem uprawowym.
W obydwu technologiach stosowane są dawki 0; 150; 200 i 250 kg mocznika, czyli odpowiednio 0; 69; 92 i 115 kg N/ha.
Rys. 1. Lokalizacja badanych pól wraz z zastosowanym gradientem nawożenia.
Rys. 2. Lokalizacja poszczególnych punktów pomiarowych na badanych polach
W pierwszym roku realizacji projektu wykonaliśmy wszystkie V etapów projektu i przeanalizowaliśmy kompleksowo zarówno cechy chemiczne gleb, ich aktywność biologiczną oraz dzięki technice NGS określiliśmy bioróżnorodność mikro- i mykobiomu glebowego.
Wyniki wstępne wskazują, iż dwie ze sformułowanych hipotez zostaną potwierdzone, a mianowicie: (1) zredukowane dawki nawożenia poza aspektem ekonomicznym mogą okazać się wystarczające do utrzymania żyzności gleb rolniczo eksploatowanych oraz (2) gleby pozostające pod zasiewami monokulturowymi uprawiane zgodnie z zasadami rolnictwa precyzyjnego mogą stanowić dobry rezerwuar mikroorganizmów, utrzymujących ich żyzność.
W ramach realizacji projektu mieliśmy możliwość uczestnictwa w konferencjach naukowych, gdzie prezentowaliśmy wstępne wyniki naszych badań oraz konsultacjach naukowych z Przedsiębiorcą. Było to zatem świetne połączenie nauki z praktyką!!!
Dzięki stronie internetowej, którą mamy zamiar dalej tworzyć i aktualizować będą się mogli Państwo dowiedzieć o kolejnych naszych osiągnięciach, obserwacjach i wnioskach oraz pracach naukowych, jakie na bazie wyników przygotowujemy.
Zachęcamy też do współpracy z nami! 😊